top of page
Fruit sandwiches

bekijk deze video om te zien waar je het beste op kan letten

etikettenlezen

Koolhydraten, eiwitten, vetten?

Oefh wat zijn dat nou eigenlijk precies?

​

Een voorgeprogrammeerde weeklijst is heel handig en geeft ook weer ideeën, maar toch is het niet altijd voor iedereen weggelegd. De één vindt dit niet lekker, de ander heeft een heel gezin waarvoor gekookt moet worden en weer eentje zit in ploegendienst? Lastig.... Naast dit is het ook belangrijk dat jullie na deze 10 weken ook zelf inzicht hebben hoe je een goed weekschema maakt! Vandaar dat ik jullie in dit programma zoveel mogelijk zelf laat doen. Daarvoor is het wel erg belangrijk dat je de ins & outs weet. Met onze scanner app kom je al heel ver, maar toch is het belangrijk om wat meer achtergrondkennis te hebben. Tijdens de sportdagen richten wij ons op de schijf van 5. Allemaal weleens van gehoord, maar wat is het nu precies? Lekker variëren en keuzes maken uit deze vakken. Hieronder staat het heel kort uitgelegd waarom ze belangrijk zijn.

.

Zo genoeg informatie over dit, maar toch staan er andere dingen op etiketten? Wat wordt hier mee bedoeld?

Kcal:

​

Energiewaarde kcal zijn de aantal calorieën die geteld moet worden: Als je meer verbruikt dan

opneemt val je af, dus kortom als je minder eet dan dat je beweegt val je af! Hou je aan het aantal

geadviseerde dagelijkse calorieën die de coach heeft voorgeschreven. Ga niet minder of meer eten.

​

Vetten:

Vetten worden verdeeld onder verzadigde vetten (V van verkeerd) en onverzadigde vetten (O van oké)

Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met onverzadigd vetzuren.

Vak 4 van de schrijf van 5 is hier een voorbeeld van: Halvarine, margarine, olie een vak vol met gezonde vetten, vitamine A,D,E en essentiële vetzuren die je lichaam zelf niet aan kan maken. Ondanks de vervelende vetten die we op onze buik of heupen terugzien, zijn ze ook heel erg goed! Ze zijn belangrijk om energie te krijgen, isolatie, verzadiging en natuurlijk de smaak!

 

Koolhydraten:

Koolhydraten hebben we nodig. Het betekent niet gelijk dat dit slecht is. Wel is de hoeveelheid suiker hiervan belangrijk: Waarvan suikers. Hier dien je dus goed op te letten. Is dit hoger dan betekent dat hier meer suikers in zitten. Dus verkeerd!

Vak 2 van de schrijf van 5 is hier een voorbeeld van: Brood, granen, pasta, aardappelen en peulvruchten. zijn voorbeelden hiervan: Vol met koolhydraten & vezels ze geven lichaam energie. Het is goed voor je rode bloedcellen en hersencellen. Vaak bevatten ze veel vezels en geven ze een vol gevoel. Helaas zitten er ook slechte koolhydraten in snoepgoed en frisdranken. Dus eet voornamelijk de bovengenoemde koolhydraten.

 

Eiwit:

Eiwitten zijn belangrijk voor het leveren van calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn

bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen en dit is dus belangrijk voor je spieren! Vak 3 van de schrijf van 5 is hier een goed voorbeeld van:  Zuivel, vlees, kip, vis, eieren en noten zitten vol met eiwitten.

​

Natrium

is zout: Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Het komt zelden voor dat mensen te weinig zout binnenkrijgen. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Daarom wordt er geadviseerd niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen.

​

Wat niet op etikettes staat maar wel heeel belangrijk is:

 

Vak 1:Groente en fruit. Een vak vol met vitamine c, vezels en geen vetten.

Belangrijk voor je lichaam, want vitamines zorgen ervoor dat je een goede weerstand hebt.

​​

 

Vak 5:Dranken zoals water en thee leveren vocht. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Vocht

zit in eten en drinken. Daarom dien je minimaal 1.5 a 2 liter vocht per dag in te nemen.

​

​

Hoe zorg ik nu dat ik de juiste producten kies? Volg deze video waar ik je mee help juiste keuzes te maken. Uiteraard zijn dit niet producten die je non stop kan eten. Uit deze producten was het verschil vooral  mooi om te zien. Het beste is uiteraard om geen bewerktevoeding te nemen.

​

​

​

​

​

​

​

​

​​

​

​

xxxx Lonneke

product 2.png
producten.png
Gezond assortiment van gele voedsel

vegelijk en leer

Vol schijnt gezonder te zijn? Maar heeft wel meer vetten en kcal en zelfs minder eiwitten?

Dezelfde grammen, zelfde merk en zelfde smaak! Maar toch heeeeel anders in voedingswaarde

product kaas.png

Veel mensen eten 48+, terwijl 30+ al veel gezonder is en de smaak is aardig het zelfde!

Een enorm verschil in crackers kwa vezels en kcal

Tips & belangrijk:

​

Let vooral op de verzadigde vetten, transvet, suikers en zout!

Vergelijk alles met hetzelfde aantal grammen! De ingrediënten staan op volgorde van wat er

in zit. Het ingrediënt dat als eerste wordt genoemd in de ingrediëntenlijst, zit het meeste in

dat product.

​

Zoetstoffen: worden toegevoegd om producten zoeter te maken.

Ze bevatten minder of vrijwel geen calorieën. Ze kunnen voorkomen in bijvoorbeeld snoep, frisdranken en

zuivelproducten. Het is een goede manier waardoor weinig calorieën of vetten kunnen

worden gebruikt. Echter pas goed op want door de zoetstoffen kun je meer trek krijgen in

wat lekkers.

​

Rood vlees: Het beste is om per week niet meer dan 500 gram vlees te eten, waarvan niet

meer dan 300 gram rood vlees. Onder rood vlees verstaan we rund-, lams-, geiten- en

varkensvlees, zowel rauw als gebakken. Kip en kalkoen noemen we geen rood vlees, maar

wit vlees. Wissel rood vlees af met wit vlees, vis, eieren of een plantaardig alternatief.

​

Als er suikers zijn toegevoegd, moet de fabrikant dit vermelden in de ingrediëntenlijst. Je

vindt suikers terug onder de namen suiker, kristalsuiker, melksuiker en vruchtensuiker. Maar

ook als glucose-fructosestroop, isoglucose en lactose. Daarnaast gebruiken fabrikanten

honing, appelsap, ahornsiroop, agavesiroop en vruchtenconcentraat als suikerbron

​

De RI geldt voor een ‘gemiddelde volwassene’, maar er wordt geen rekening gehouden met

jouw leeftijd, geslacht of hoe actief je bent. Hier kan je alleen wel in een oogopslag zien of er

veel verzadigde vetten en suikers in zitten. Let wel altijd op de hoeveelheid gram. De ene is

berekend per koekje, de andere per 2.

​

Vaak staat er op etiketten ook de afkortingen MOV of EOV. De scheikundige structuur van

een onverzadigd vetzuur onderscheidt zich van een verzadigd vetzuur doordat het 1 dubbele

binding (enkelvoudig onverzadigd) of meerdere dubbele bindingen (meervoudig

onverzadigd) bevat. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn weer in te delen in omega 3-

vetzuren en omega 6-vetzuren. Dit zijn vetzuren die goed zijn voor het lichaam.

​

Drink 1.5 a 2 liter vocht(water of thee!)

​

Zie jij dat je op je app calorieën teller dat je te weinig koolhydraten, vetten of eiwitten hebt, dan weet

je nu welke producten je het beste kan toevoegen aan je dag!

Goodluck!

bottom of page